~ 22 APR 2015 ~
Fiindcă am descoperit, recent, că la Enisala entuziasmul fostului director al instituțiilor muzeale din județul Tulcea, Simion Gavrilă, a făcut ca acolo să ia naștere un muzeu etnografic care sintetizează imaginea gospodăriei tradiționale a nordului Dobrogei, ne-am gândit să vedem dacă și în alte zone ale frumoasei noastre Românii mai există astfel de oameni dedicați valorificării patrimoniului.
Și așa am ajuns, deocamdată pe calea internetului, în străvechea și mândra Bucovină, mai exact pe valea pârâului Șandru, din apropierea Câmpulungului Moldovenesc. Aici am găsit un loc de o frumusețe rară, care se întinde pe cam două hectare, și pe care întemeietorii lui, soții Savin, ea medic, el inginer, oameni îndrăgostiți de păstrarea și reînvierea tradițiilor locului, s-au gândit inițial să înființeze un muzeu sătesc, apoi au pus bazele unei pensiuni oarecum atipice. Ansamblul lor edilitar se numește “Casa Poveste” și cuprinde trei case din timpul imperiului austro-ungar, cărora li s-au conservat foarte bine structura din lemn și estetica vremii.
Timp de 30 de ani, soții Savin, Doina și Ciprian, oameni care prețuiesc tradițiile și cred în rolul acestora în păstrarea identității naționale, au adunat sute de obiecte vechi, mobilier, decorațiuni, unelte, țesături etc., cu gândul de a le arăta lumii în cadrul unui muzeu al locului. Apoi, când au observat cât de greu poate fi ca să înființezi un astfel de așezământ cultural, și-au schimbat planurile și din muzeu au hotărât să facă o pensiune, gândindu-se să promoveze activ ceea ce înseamnă tradiție, nu doar prin arhitectură și bogata colecție de obiecte, cât și prin bucătăria specifică zonei.
Au cumpărat trei case tradiționale tipice zonei Ocolul Câmpului, din Bucovina, și le-au mutat pe terenul din valea Șandrului, apoi au împodobit spațiile interioare cu obiectele colecționate. Soții Savin spun că au în pensiune un divan care este asemănător cu unul pe care l-au văzut în recepția unui hotel de patru stele din Austria. Fiecare dintre cele nouă dormitoare este amenajat diferit, cu paturi din bronz pictate și piese având decorurile originale. Acestea au fost fabricate în România, înainte de 1900, la prima fabrică de mobilier din bronz de la noi din țară, Gutman Marcus, din București.
Cât despre bucătăria tradițională, vă lăsăm în voia enumerării următoare: borș de sfeclă roșie, ciorbă rădăuțeană, hribi cu smântână și mămăliguță, tochitură cu mămăligă de barabule, balmuș cu lapte acru, plăcinte ‘poale-n brâu’, chiroște, cnedeli etc. Yummy …
Locul se cheamă Casa Poveste pentru că fiecare casă și fiecare obiect de aici au câte o poveste, pe care primitoarele gazde au mereu dispoziția să le împărtășească vizitatorilor. Celor care se gândesc să afle mai multe despre Casa Poveste din Câmpulungul bucovinean le sugerăm să acceseze site-ul casapoveste.ro și linkul adelaparvu.com.
Sursa articol: MIRCEADIACONU.EU