Ea, doctoriţă pasionată de medicină, El constructor cândva de mall-uri, îşi regăsesc bucuria şi plăcerea vieţii în acest sătuc vechi românesc. Lucrurile vechi, strânse de peste tot din Bucovina, prind din nou viaţă, bucurând ochiul şi spiritul celor care calcă pragul locului de poveste.
“Nu ne-am gândit vreodată, să plecăm sau să rămânem în altă ţară. Şi mulţumim Domnului, am bătut lumea asta, în lung şi’n lat, însă mereu ne-am întors cu bucurie acasă” spunea cu sinceritate domnul Savin.
Încă de la intrare, casa îşi deapănă povestea. În partea stângă este tipul de intrare evreiesc, cu maşina de cusut şi lampă iar în partea dreaptă, intrare specific ţărănească. După ce ai intrat, pe peretele din dreapta se află colţul evreiesc, cu câteva tablouri printre care şi cel al unui rabin.
“Evreii au făcut parte din poporul român, fiind o mare comunitate, cu specificul şi obiceiurile sale, pe care nu o putem neglija sau ascunde. Am fi ipocriţi să nu prezentăm din specificul acestei comunităţi, atunci când vorbim sau prezentăm istoria sau arta, religia”
Aici la noi, la Casa Poveste, am dorit să prezentăm stilul clasei de mijloc, cei care îşi permiteau să dezvolte comunităţile prin specificul muncii, al meşteşugului. Tot ce facem aici, este natural şi românesc. Aşa cum există colţul evreiesc, opus lui se află colţul religios ortodox, cu icoane vechi româneşti. Orice lucru de la noi, îşi are povestea sa.
Recunosc că de atâţia ani de când fac turism, nu am întânit un loc cu o mai mare încărcătură spirituală, cu o identitate specifică precum Casa Poveste. Invitat fiind de Manuela Scripcariu – inimoasa promotoare a Bucovinei prin intermediul site-ului său Discover Bucovina, am avut plăcerea şi emoţia să descopăr acest lo şi aceşti oameni deosebiţi, care sunt familia Savin. Poveştile au fost împletite cu mâncăruri foarte gustoase, naturale şi originale : limbă de balaur, salată de ridiche cu morcov şi seminţe, ciorbă de hribi, păstrăvi cu mămăliguţă.
Cu respect pentru tot ce au clădit aceşti oameni minunaţi, îi felicit şi recomand tuturor să descopere povestea şi poveştile ce se ascund în spatele fiecărui lucruşor din sătucul Casa Poveste. Savuraţi Bucovina de poveste!
Sursa: TURISMLIFE BLOG